Plikytas kremas

Plikytas kremas, toks, sakyčiau, kremų karalius. Ideliai tinka į tartaletes, pertepti tortams, į plikytus pyragaičius ar desertus taurelėse. Unikalumas ir klasika viename.

Ingredientai:

  • 500 ml pieno
  • 100 g. cukraus
  • 1 a.š. vanilės pastos
  • 100 g. kiaušinio (apie 2 kiaušiniai, bet geriausia pamatuoti tiksliai)
  • 25 g. kukurūzų krakmolo
  • 25 g. miltų
  • 50 g. kubeliais pjaustyto kambario temp. sviesto

Virimo laikas:

  • 3 min

Įranga:

  • Nedidelis puodas
  • Dubuo maišymui
  • Plakimo šluotelė
  • konditerinis maišelis ir užspaustukas.

Paruoštą kremą galima laikyti ir inde, uždentą “oda į odą”, tačiau man patogiausia – konditeriniame maišelyje. Taip kremas greičiau atvėsta, plius, iškart galima juo patogiai pripildyti reikiamus patiekalus.

Pasiruošimas iki virimo:

  • 15 min.

Receptas iš “French Patisserie” by Ferrandi, Paris knygos

Dubenyje išplakiau kiaušinius su likusiumi cukrumi – iki kol masė sutikrštėjo.

Į išplaktus kiaušinius, beimaišydama, sudėjau kukurūzų krakmolą ir miltus.

Pieną, pusę cukraus ir vanilės pastą sudėjau į puodą (jei gaminat su vanilės ankštimi, tai reikėtų išimti iš jos sėklas, ir sėklas bei pačią ankštį sudėti į pieną). Užviriau ir nukėliau nuo ugnies (gaminant su vanilės ankštimi – išimti ankštį, sėklas palikti piene).

Kai tik pienas užvirė, po truputį pradėjau jį pilti į kiaušinių ir miltų mišinį, nuolatos maišydama.

Kai visa masė sumaišyta, perpyliau ją atgal į puodą, pastačiau ant vidutinės kaitros ir nuolatos maišydama viriau apie 2-3 min.

Išvirtą kremą nukėliau nuo kaitros ir sudėjau gabaliukais supjaustytą sviestą bei viską vėl gerai išmaišiau.

Kremas dažniausiai naudojamas jau pravėsęs – man patogiausia jį vėsinti konditeriniame maišelyje (kaip patogiai sudėti kremą į maišelį galite pasižiūrėti čia), tačiau laisvai tai galima daryti ir paprastame dubenyje. Svarbu – kad kremas neapdžiųtų, tik paruoštas jis turi būti laikomas “oda į odą” – t.y. jokia kremo dalis negali liestis su oru. Konditeriniame maištelyje tai paprastai išsprendžiama, tačiau dubenėlyje reikėtų apdengti kremą maistine plėvele, kad visas kremo paviršius liestųsi su plėvele.

Patiko? Pasidalink su kitais! :)