Pavlova

Tai bene geriausiai pasaulyje žinomas morengo desertas. Traškus, lengvas (kaip balerina ;)) tradicinis Pavlova desertas gaminamas su plakta grietinėle, tačiau Ferrandi knyga pasiūlė variantą su maskarponės sūriu, jį ir pasirinkau. Idealiai tinka pavasario ir vasaros šventėms, ir kai iš svečių (ar šiaip ragautojų) norite išgirsti WOW.

Gaminant Pavlovą būtina susiplanuoti laiką – nors nieko labai sudėtingo nėra, tačiau desertas tikrai imlus laikui. Turėkite omeny, kad išplakti gerą  morengą reikės apie 20 – 30 min., dar  1,5 val. jis keps bei turės pravėsti. Aviečių couli užims laiko, jei iš aviečių atskyrinėsite sėklytes – tada reikėtų pasilikti bent 30 min. Jei to nedarysite, couli išvirsit per 10 min, bet ir jam reikės pravėsti iki susiliečiant su morengu. Maskarponės kremas pakankamai greitas reikalas, bet jį geriausia gaminti iškart prieš dedant ant torto. Uogos turi būti ne tik nuplautos, tačiau ir gerai nusausintos ar nudžiūvusos, kad nešlapuotų sedėdamos ant maskarponės kremo.

Ingredientai:

Švediškas morengas

  • 100 g. kiaušinio baltymo (apie 3 kiaušiniai)
  • 150 g. smulkaus cukraus
  • 4 g. kukurūzų krakmolo
  • 2 ml (1/2 a.š.) balto acto
  • Cukraus pudros pabarstymui

Aviečių couli

  • 300 g. šaldytų aviečių*
  • 80 g. cukraus
  • 10 ml citrinos sulčių
  • 8 g. želatinos (4 želatinos lapeliai)

Maskarponės kremas

  • 160 g. maskarponės
  • 250 g. plakamosios grietinėlės
  • Pakelis grietinėlės standiklio
  • 40 g. cukraus
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto

Raudonų uogų dekoravimui (naudojau braškes, šilauoges ir avietes)

* Jei gaminat iš grynos aviečių tyrės, jos reikės 200 g.

Jei iš šaldytų aviečių, bet jum nemaišo aviečių sėklytės ir neplanuojat jų išiminėt, tada ir šaldytų aviečių reikės 20 0g.

 

Kepimo/ virimo laikas:

  • Morengo kepimas – 1,5 val. 110 C orkaitėj (+ 30 min pravėsti)
  • Aviečių couli – 10 min.(+ 30 min pravėsti)

Pasiruošimas iki kepimo:

  • Išplakti morengą – 20 – 30 min.
  • Uogų paruošimas couli – 20 min; 
  • Maskarponės kremas – 10 min.

Rekomenduoju susiplanuoti bent 4 valandas gaminimui.

Įranga:

  • Konditerinis maišelis* su antgaliais morengui spausti (jei neturit, formuokit morengą mentele)
  • Konditerinis maišelis* išspausti couli
  • Konditerinis maišelis* maskarponės kremui
  • Kepimo popierius

* Jei neturit konditerinių maišelių, morengą formuokit mentele, couli galima supilti ir su šaukštu ar samteliu, arba tiesiog tiesiai iš talpos, maskarponės kremas taip pat gali būti sudėtas šaukštu ar mentele. Bus toks modern “netvarkingas” variantas! 🙂

Morengas

Cukrų pasmulkinau blenderiu, kad greičiau ištirptų plakant morengą – jei to nepadarysit, tiesiog ilgiau reikės plakti. Į Cukrų iškart įmaišiau krakmolą.

Kiaušinių baltymus plakiau po truputį berdama cukrų, Pačioje pabaigoje, kai morengas pasidaro tikrai stiprus, įlašinau acto.

Tinkamai išplaktas morengas pakėlus plakimo šluotelę atrodo taip:

Paruoštą morengą atsargiai mentele sudėjau į du konditerinius maišus. Į pirmąjį, tiesiu antgaliu, sudėjau apie 2/3 morengo, likusį – į maišelį su dantytu antgaliu. Žinoma, morengą kepimui galima išformuoti ir paprastai mentele, konditeriniai maišai reikalingi norint išgauti atitinkamą formą. 

Formuojam morengą:

Kepimo popieriuje nusibrėžiau apskritimą, kad būtų paprasčiau išspausti plaktus baltymus – čia svarbu nubrėžus apskritimą nepamiršti kepimo popieriaus apversti ant kitos pusės, nes kitaip ant morengo liks dryžiai.

Pradėjus nuo centro, sukdama ratu išspaudžiau pagrindą, jį papruošiau spausdama morengą dekoratyviniu antgaliu. Padariau “sieneles” morengui, kad gautųsi įdubimas (į jį vėliau keliaus aviečių couli). Apibarsčiau cukraus pudra ir kepiau 110 laipsnių orkaitėje 1 val. 30 min. Iškepusį morengą laikyti sausai.

Patarimas – kad kepimo popierius priliptų prie skardos ir būtų lengviau išspausti morengą – jo kraštelius patepkite morengu ir prilipdykite prie skardos.

Kaip morengą spaudžiau aš:

Aviečių couli

Avietes sublendinau į tyrę, pertryniau  papildomai per sietelį, kad neliktų (arba liktų kuo mažiau) sėklyčių. Šitą žingsnį galima ir skip’int, reikės tik daugiau pakramtyt.

Avietes pakaitinau su cukrumi ir citrinos sultimis, sudėjau brinkintą želatiną (aš naudojau želatinos lapelius, jei naudojat kitokią želatiną, reikėtų elgtis pagal naudojimo instrukcijas) ir pamaišiau, kol želatina ištirpo. Tyrę iškart supyliau į konditerinį maišelį ir palikau atvėst.

Maskarponės kremas

Grietinėlę išplakiau su cukrumi ir standikliu – nebijau naudoti tokių konditerinių priedų, ypač kai gaminu kremus grietinėlės pagrindu ir kai yra labai šilta – po kelių kremo ištirpimų nusprendžiau, kad geriau žiupsnis standiklio, nei sugadintas desertas :). Maskarponę išmaišiau su vanilės ekstraktu ir po truputį sudėjau į vis dar plakamą grietinėlę, maišiau, kol masė pasidaro vientisa.

Jei naudosit standiklį, atsargiai – grietinėlė su juo susiplaka kur kas greičiau. Kremas keliauja į konditerinį maišelį dantytu antgaliu.

Uogas nuploviau ir gerai nusausinau.

Visos dalys pabaigtos, belieka surinkti panelę Pavlovą!

Ant morengo (į tą duobutę) įspaudžiau aviečių couli. Ant viršaus gražiai išspaudžiau maskarponės kremą, kurdama “piramidę”. 

Papuošiau uogomis. Pabarsčiau cukraus pudra.

Patiko? Pasidalink su kitais! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published.