Receptas iš „French Patisserie“ by Ferrandi, Paris knygos
Ingredientai:
- 125 ml vandens
- 125 ml pieno
- 3 g. druskos
- 100 g. cukraus
- 125 g. kubeliais pjaustyto sviesto
- 150 g. miltų
- 250 g. kambario temperatūros kiaušinių (apie 5 kiaušiniai) (atsverkite tiksliai; likusius kiaušinius panaudosite sausainių aptepimui)
Kepimo laikas:
- 180 C orkaitė “su vėju”, 20-24 min
Įranga:
- Dubuo maišymui
- Mikseris
- Puodas
- Medinis šaukštas
- Konditerinis maišelis su dantytu antgaliu
Pasiruošimas iki kepimo:
- Apie 40 min
Atsisverti reikiamą kiaušinių kiekį – likusią kiaušinių masę pasidėkite šalia, ją panaudosime sausainių aptepimui prieš kepant.
Vandenį, pieną, druską, cukrų ir sviestą maišant užvirti – nuolatos maišyti svarbu, kadangi kaitinami skysčiai garuoja, o mums reikia, kad sviestas kuo greičiau ištirptų ir skysčių nesumažėtų.
Suberti išsijotus miltus ir išmaišyti mediniu šaukštu, nuimti nuo ugnies ir maišyti – maišyti maišyti, negailint rankelės, kad ir kaip sunku pasidarys (mintyse šitą veiksmą galite užskaityti kaip puikią cardio treniruotę rankų raumenims). Kai masė jau gražiai sulipusi ir formuojasi, vėl uždėti ant vidutinės kaitros ir dar pamaišyti, kad apsitrauktų plėvele – (vaizdo įraše galite pamatyti, apie ką aš). Man visas šitas maišymo ritualas užtrunka apie 2-3 minutes.
Išmaišytą ir paruoštą tešlą suversti į mikserio indą ir po labai truputėlį pilti kiaušinius (bemaišant) – jei pilsit greit ir nemaišysit, kiaušiniai sušoks ir “iškeps”. Maišyti, kol masė taps vientisa.
Truputį pravėsusią masę sudėti į konditerinį maišelį ir spausti sausainius ant skardos, įšklotos kepimo popieriumi – kad tai būtų daryti paprasčiau, kepimo popierių “prilipdau” prie skardos jo apačią kampuose patepusi ta pačia tešla.
Išspaustus sausainius atsargiai patepti kiaušinio plakiniu (čia sunaudojame likusius kiaušinius).
Sausainius spaudžiu kažkur 3-4 cm pločio:
Sausainius kepti 180 C orkaitėje su vėjo funkcija, apie 20 – 24 min. Kiekviena orkaitė kiek skirtinga, o plikyta tešla pakankamai lepi – todėl rekomenduoju sausainius vis stebėti, kepimo laikas gali būti ir trumpesnis arba ilgesnis. Tiesa, pirmas 15 min kepimo orkaitės geriau neatidarinėti.