Tortas – kiek modifikuotas Martha Stewart receptas, kremas gimė mano galvoje.
Ingredientai:
Pagrindas:
- 200 g sviestinių sausainių
- 100 g sviesto
Torto masė:
- Maskarponė 500g
- Philadelphia 400g
- Cukrus 180g
- Miltai 40g
- Grietinė 90 g
- Vanilės pasta 1 a.š. (arba 1/2 vanilės ankšties sėklų)
- 3 Kiaušiniai
Pasiflorų kremui:
- 100 g balto šokolado
- 100 g pasiflorų tyrės
- 100 g plakamosios grietinėlės
- Šviežias pasifloros vaisius (papuošimui)
Kepimo laikas:
- 180 C viršus apačia funkcija, 45 min.;
- temperatūrą sumažinti iki 160 C ir dar 30 min.;
- 1 val vėsinimas orkaitėje;
- 2-3 val vėsinimas kambario temperatūroje;
- min 6 val šaldytuve.
Kremo šaldymas iki plakimo ir puošimo – min. 6 val.
Įranga:
- 23,5 cm skersmens kepimo forma nuimamais kraštais
- Folija formai apvynioti
- Gili kepimo skarda, į kurią galima įpilti vandens
- Kepimo popierius
- Elektrinis plakiklis
- 2 dubenys maišymui
- Elektrinis smulkintuvas (nebūtina)
- Konditerinis maišelis (nebūtina)
Pasiruošimas iki kepimo:
Paruošti sausainius ir sumaišyti torto masę – apie 20 min;
Paruošti kremą – apie 10 min.
Svarbi informacija, norint iškepti tobulą sūrio tortą:
- Susiplanuoti laiką – tortą įmanoma valgyti po min 8-9 val. nuo jo gaminimo pradžios, geriausia – kitą dieną.
- Ruošiant torto masę, visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros, lengviau susimaišys.
- Kuo mažiau plakimo ruošiant torto masę – ingredientus sumaišyti tarpusavy, kol susijungia, ir išjungti lauk mikserį. Intensyviai neplakti – plakimas į masę prideda oro, kepdamas tortas pakyla ir vėliau subliūkšta, nebelieka to gražaus lygaus paviršiaus ir kremiškumo.
- Turėti kantrybės vėsinant tortą – antraip jis gali suskilinėti.
Gaminimo eiga:
Pagrindas:
Sausainius susmulkinti elektriniu smulkintuvu (blenderiu), sviestą išlydyti ir užpilti ant sausainių, išmaišyti, sudėti į formą ir išlyginti papresuojant. Kol ruošiat masę – į šaldytuvą. Jei blenderio nėra – sausainiai į apystorį užspaudžiamą maišiuką ir “pamasažuoti” kočėlu iki trupinių. Visai gerai ir pykčiui išlieti, jei prisikaupęs.
Masės paruošimas:
Labai svarbu, kad ingredientai būtų kambario temperatūros.
Taip pat labai svarbu – neperplakti, geriau išvis neplakti, o maišyti ingredientus – jei plaksit, į masę pateks oro, tuomet tortas kepdamas kils, kadangi nėra, kas tą kilimą išlaikytų, tai iškepęs subliukš ir nebus lygus gražus. Tai tiesiog viską maišyti iš lėto, kol susijungia ingredientai ir viskas.
Pirmiausia išmaišyti abu sūrius tarpusavy iki vientisos masės, tuomet miltus ir cukrų sumaišyti tarpusavy ir paletėle bemaišant sudėti į sūrio masę, paskui juos – grietinę ir vanilės pastą.
Įmaišyti kiaušinius, po vieną, neperplakant.
Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi (kaip tą patogiai padaryti, rašiau čia) ir labai tvirtai iš išorės ją visą apdengti folija, aš dedu bent 2 sluoksnius, kadangi tortas kepamas garų vonelėje, tai reikia, kad į formą nepribėgtų vandens. Į gilią kepimo skardą įpilti verdančio vandens maždaug tiek, kad apsemtų pusę formos ir dėti į 180 C įkaitintą orkaitę, “viršus apačia” funkcija.
Labai svarbu kepti ir vėsinti tinkamai. 180 C temperatūroj kepti 45 min, tada temperatūrą sumažinti iki 160 C ir kepti dar 30 min. Pasibaigus kepimo laikui, palikti 1 val orkaitėje su pravertomis durimis. Po 1 val, ištraukti ir leisti atvėsti pilnai kambario temperatūroj, tada – bent 6 val į šaldytuvą.
Pasiflorų kremas:
Šokoladą sulaužyti gabaliukais , ant jo užpilti karštą grietinėlę (nereikia užvirti, tiesiog užkaitinti iki beveik virimo) ir išmaišyti. Tada į masę pilti karštą pasiflorų tyrę. Masę, apdengus “oda į odą”, t.y., kad maistinė plėvelė dengtų visą kremo paviršių, atšaldyti, tuomet plakti kaip įprastą grietinėlę – tik ji “nesipūs”, tiesiog sutvirtės ir sutirštės. Neperplakti, nes visgi grietinėlė – kai pasidaro standoko kremo konsistencijos, tuomet jau gana . Pagal šias proporcijas kremas gaunasi apyminkštis, jei norisi kietesnio – daugiau šokolado 🙂
Tinkamą laiko tarpą šaldytuve pragyvenusį tortą puošti kremu – aš dariau paprasčiausiu lygiu antgaliu, bet galima raityti įvairiausius papuošimus. Jei neturit konditerinio maišo – tiesiog mentele sukraukite kremą ant viršaus, bus avangardas.
Jei pasiflorų kremo nesinori – nors labai rekomenduoju pabandyti jį – prie šio torto tobulai tinka absoliuti klasika – trintų šviežių braškių padažas, tuomet ir puošti tortą galima braškėmis ar kitomis šviežiomis uogomis.
Tortas reikalauja laiko, bet pažiūrėkite, kokia tekstūra gaunasi, koks jis minkštutis ir tirpstantis burnoje. Tokio skonio aš įsivaizduoju debesis.