Ingredientai:
- 1,5 pakelio plikytų sausainių (tikslus skaičius varijuoja pagal formos dydį)
- 500 g. maskarponės
- 3/4 indelio kondensuoto pieno (jei mėgstat labai saldžiai, dėkit visą)
- 12 g. želatinos (7 lapeliai – aš gaminu su želatinos lapeliais). Jei norit minkštesnio, dėkit 10 g. želatinos, t.y. 6 lapelius. Man minkštesnis labiau
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 50 – 100 ml grietinėlės (želatinai tirpdyti)
- grietinėlės standiklis (nebūtinas, bet karštomis dienomis naudoju, kad tvirtesnė grietinėlė būtų)
- Apie 1/3 rududu indelio
- Uogos papuošimui (šilauogės čia idealiai tinka)
Šaldymo laikas:
- 6 val., geriausia – per naktį
Įranga:
- Dubuo maišymui
- Kepimo popierius formos išklojimui
- Forma šaldymui nuimamais kraštais (aš naudojau 22 cm)
Pasiruošimas iki šaldymo:
- 20 min.
Receptas, gimęs improvizuojant
Pirmiausia reikėtų pasiruošti formą – iškloti ją kepimo popieriumi. Detaliau, apie ką aš – galite rasti čia.
Torto pagrindas – plikyti sausainiai, pertepti rududu. Ir viskas tikrai yra taip paprasta, kaip skamba: imat sausainį, įpjaunat, kad “atsivertų”, įdedat šaukštelį rududu, “užveriat” ir į formos, nuimamais kraštais, apačią. Taip išdėlioti visą dugną.
Želatinos lapelius užmerkti šaltam vandeny, kol suminkštės, tada sudėti į pakaitintą grietinėlę (tuos 50 – 100 ml, aš taip iš akies įpilu), leisti pravėsti.
Maskarponę išmaišyti su kondensuotu pienu, supilti pravėsusią grietinėlę su želatina.
Atskirai išplakti grietinėlę (200 ml), jei karšta vasaros diena, rekomenduoju panaudoti grietinėlės standiklį. Atsargiai įmašyti grietinėlę į maskarponės ir kondensuoto pieno masę.
Čia svarbu – jei masė gaunasi skystoka (taip gali nutikti jei labai karšta, visi ingredientai kiek patirpsta, arba jei panaudojat per daug grietinėlės želatinai tirpinti, arba supilat ją į masę dar nepakankamai pravėsusią) – tada užpilat jos ant sausainių tiek, kad apsemtų iki vidurio, ir įdedat į šaldytuvą apstingt. Kai apstingsta – supilat likusią, vėl truputį pastangdinat ir tada ant viršaus sudedat šilauoges. Jei masė gaunasi neskysta (tokia plius minus riebios grietinės konsistencijos), tai nesukat sau galvos, pilat viską ant sausainių, dedat uogas ant viršaus ir viską kartu į šaldytuvą. Aš palieku pernakt ir kitą dieną mėgaujamės puikiu tortu – bet manau sustingęs jis būtų ir po kokių 6 val 🙂