Sloksniuota tešla:
- 250 g. miltų
- 1 a.š. druskos
- 3 a.š. cukraus
- 125 ml. šalto vandens
- 200 g. šalto sviesto, pjaustyto kubeliais (apie 2 cm)
Kepimo laikas:
200 C orkaitė, viršus – apačia, 20 min.
Paruošimo laikas iki kepimo: apie 30 min aktyvaus darbo, plius apie valanda tešlos šaldymo (30 min prieš lankstant ir 30 min prieš pjaustant)
Cinamoninis įdaras:
- 50 g cukraus
- 15 g cinamono
- 30 g cukraus sirupo
- 100 g. minkšto sviesto
- kiaušinio plakinys (aptepimui)
Įranga:
- Konditerinė mentelė – grandiklis (arba peilis)
Receptas iš “French Patisserie” by Ferrandi, Paris knygos
Sluoksniuota tešla reikalauja darbo, tačiau yra kiek greitesnis ir paprastesnis jos variantas – prancūziškam Napaleonui nelabai paeis, bet paprastiems sukučiams puikiai.
Vandeny ištirpinti druską ir cukrų, miltus sudėti ant minkymo paviršiaus, vidury padaryti “šulinį” ir po truputį pilant vandenį maišyti – aš tą dariau spec mentelėmis, bet galima ir kitais įrankiais, knygoje tą išvis parodyta daryti rankomis.
Kai visas vanduo bus sumaišytas su miltais, tada sudėti sviestą ir viską “kapojant” sumaišyti – turi likti gana stambių sviesto gabalų, tiesiog apsivėlusių miltais (čia pirštais jau nepaeis, tai geriausia naudoti ne per aštrius peilius). Viską daryti greitai, nes sviestas lydosi ir pradeda lipti 😀
Kai masė jau apmaišyta, kočiojant (vis pasibarstant miltais, jei limpa, bet su miltais reikėtų nepersistengt) suformuoti stačiakampį ir padaryti porą “piniginės” lankstymų, kaip čia:
(čia lankstoma jau ilgėliau palankstyta ir pakočiota tešla)
tokiu principu – sulenkiu – pasuku – iškočioju – vėl lenkiu ir t.t. bus daugiau. Taigi, tik suformavus tešlą, padaryti du lankstymus ir padėti į šaldytuvą kiek pravėsti ir pastovėti (aš laikiau 20 min).
Išėmus iš šaldytuvo padariau dar 5 tokius pasukimus (čia vyksta tešlos sluoksniavimas) – prancūzai knygoj rašo padaryti 2 pasukimus, tada vėl pailsėt, tada vėl 2 pasukimai, vėl pailsėt ir tada paskutinis finalinis, bet aš neturėjau tiek laiko ir visus padariau vienu metu. Kai lankstymai baigti – tešlą dar į šaldytuvą pravėst, kol pasigaminsim cinamoninį įdarą.
Su cinamoniniu įdaru aš turiu tokią gudrybę – įprastai tešla ištepama sviestu ir ant jo barstomas cinamonas ir cukrus, bet aš viską sumaišau iškart, tada visa skani cinamoninė masė lygiau pasidengia ir būna “šlapiau”. Tai indelyje tiesiog išmaišyti cinamoną, cukru ir cukraus sirupą – pastarąjį irgi dedu dėl šlapumo, bet jei jo neturit, tiesiog įberkit daugiau cukraus.
Tešlą iškočioti į stačiakampį (apie 30 x 40 cm man gavosi) ir ištepti cinamoninio sviesto mase, susukti į ritinį. Teoriškai galima pjauti ir kepti iškart, bet pjauti bus lengviau, jei tešla pastovės šaldytuve ir pilnai atvės. Aš palikau per naktį ir sukučius kepiau pusryčiams.
Ritinį supjaustyti apie 2 cm storio grežinėliais, viršų aptepti kiaušinio plakiniu ir apibarstyti trupučiu cukraus , į 200 laipsnių orkaitę, viršus apačia, 20 min.