Trupiniuotis su uogų įdaru

Tradicinis trupiniuotis paįvairintas migdolų miltais. Traškus, saldus, viduj rūgščiom uogom - klasikinis pyragas, kiek primenantis vaikystę.

Tešla:

  • 200 g. šalto sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g. cukraus
  • 400 g. miltų
  • 100 g. migdolų miltų 
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 1 v.š. rudojo cukraus apibarstymui prieš kepant(nebūtina)
  • 1 a.š. cukraus pudros apibarstymui iškepus (nebūtina)

Uogų įdaras*:

  • 450 g. šaldytų uogų** 
  • 50 g cukraus
  • 100 ml. vandens
  • 15 g. kukurūzų krakmolo

Kepimo laikas: 

  • 190 C orkaitė, 40 min

Paruošimo laikas (iki kepimo):

  • apie 20 – 30 min

Įranga:

  • Dubuo maišymui
  • Maistinė plėvelė
  • Puodas
  • Kepimo forma (naudojau 20×24 cm formą)

Receptas iš senos užrašų knygelės

Į dubenį sudėti visus sausus ingredientus, išmaišyti, tada ant viršaus sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir viską sutrinti iki trupinių – aš tai dariau kombainu, bet puikiai eina ir rankomis. Kai masė virsta trupinukais, įmušti 2 kiaušinius ir įmaišyti tol, kol masė pasidaro vientisa – be kombaino tą reikėtų daryti rankomis, paminkat. Ilgai žaisti nereikia, svarbu, kad viskas susijungtų į vieną.

Suvynioti ir padėti į šaldytuvą, kad pabūtų vėsiai, kol ruošiama uogienė.

Šaldytas uogas su cukrumi suberti į puodą ir pakaitinti, kol atitirps ir truputį apvirs – man patinka, kai uogos išlaiko savo formą, tai stengiuosi nepervirt. Kai uogos atsileis ir atsiras skysčio, supilti vandenyje maišytą krakmola ir maišyti, kol masė pasidarys beveik skaidri, palikti pravėsti.

Aš kepiau stiklinėje formoje, bet galima ir bet kokioje kitoje – kad pyragą būtų paprasčiau išimt, visada įtiesiu kepimo popierių.

Į formą sutrupinti apie 2/3 tešlos (galima tarkuoti burokine tarka, bet aš tyngiu, tai trupinu pirštais) ir lengvai spustelėti. Ant tešlos supilti uogas, ant viršaus – likusi masė tešlos.

Į viršus – apačia orkaitę 190 C, 40 min.

Iškeptas pyragas apdovanojamas cukraus pudra – turiu specialų pudros barstiklį, bet man daug patogiau su arbatos sieteliu! 🙂

* Žinoma, trupiniuočiui idealiai tinka sunaudoti užsilikusias uogienes – tada nieko atskirai virt nereikia 🙂

** Aš dėjau braškes, vyšnias, šilauoges, keletą spanguolių ir konservuotus persikus – žinau, kad ne uoga, bet buvo užšaldyti ir norėjau sunaudot juos.

 

Patiko? Pasidalink su kitais! :)