Ingredientai:
- 500 ml pieno
- 100 g. cukraus
- 1 a.š. vanilės pastos
- 100 g. kiaušinio (apie 2 kiaušiniai, bet geriausia pamatuoti tiksliai)
- 25 g. kukurūzų krakmolo
- 25 g. miltų
- 50 g. kubeliais pjaustyto kambario temp. sviesto
Virimo laikas:
- 3 min
Įranga:
- Nedidelis puodas
- Dubuo maišymui
- Plakimo šluotelė
- konditerinis maišelis ir užspaustukas.
Paruoštą kremą galima laikyti ir inde, uždentą “oda į odą”, tačiau man patogiausia – konditeriniame maišelyje. Taip kremas greičiau atvėsta, plius, iškart galima juo patogiai pripildyti reikiamus patiekalus.
Pasiruošimas iki virimo:
- 15 min.
Receptas iš “French Patisserie” by Ferrandi, Paris knygos
Dubenyje išplakiau kiaušinius su likusiumi cukrumi – iki kol masė sutikrštėjo.
Į išplaktus kiaušinius, beimaišydama, sudėjau kukurūzų krakmolą ir miltus.
Pieną, pusę cukraus ir vanilės pastą sudėjau į puodą (jei gaminat su vanilės ankštimi, tai reikėtų išimti iš jos sėklas, ir sėklas bei pačią ankštį sudėti į pieną). Užviriau ir nukėliau nuo ugnies (gaminant su vanilės ankštimi – išimti ankštį, sėklas palikti piene).
Kai tik pienas užvirė, po truputį pradėjau jį pilti į kiaušinių ir miltų mišinį, nuolatos maišydama.
Kai visa masė sumaišyta, perpyliau ją atgal į puodą, pastačiau ant vidutinės kaitros ir nuolatos maišydama viriau apie 2-3 min.
Išvirtą kremą nukėliau nuo kaitros ir sudėjau gabaliukais supjaustytą sviestą bei viską vėl gerai išmaišiau.
Kremas dažniausiai naudojamas jau pravėsęs – man patogiausia jį vėsinti konditeriniame maišelyje (kaip patogiai sudėti kremą į maišelį galite pasižiūrėti čia), tačiau laisvai tai galima daryti ir paprastame dubenyje. Svarbu – kad kremas neapdžiųtų, tik paruoštas jis turi būti laikomas “oda į odą” – t.y. jokia kremo dalis negali liestis su oru. Konditeriniame maištelyje tai paprastai išsprendžiama, tačiau dubenėlyje reikėtų apdengti kremą maistine plėvele, kad visas kremo paviršius liestųsi su plėvele.